Sport in Vlaanderen, hoe ziet dat eruit?

Sport in Vlaanderen kent een echte missie namelijk om zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen te overtuigen om a) sport op te pakken en b) om deze sport te blijven beoefenen. Een tweeledige doelstelling met in het achterhoofd dat een gezonde Vlaming een blije Vlaming is.

En heel simpel, gezonde Vlamingen komen minder bij de dokter, minder in het ziekenhuis en zo snijdt het spreekwoordelijk mes aan twee kanten. 

Verspreid over heel Vlaanderen werken sportclubs, verenigingen, federaties en eigenaren van sportaccomodaties samen om bekendheid te geven aan sport, de gelegenheid te geven tot het beoefenen van sport en om wedstrijden tussen sporters te organiseren. Althans voor degenen die dit leuk vinden. Verreweg het grootste deel van de sporters zal recreatief gaan sporten. 

De spelers in het Vlaamse sport landschap

Ligbrabant.be Sport in VlaanderenVerreweg de grootste spelers in het Vlaamse sportlandschap zijn de sportfederaties. De overkoepelende organisaties boven de sportclubs en sportverenigingen. Of je nu wilt tennissen, bowlen, voetballen of schaatsen, voor vrijwel elke sport is er een overkoepelende organisatie boven de verenigingen. Even wat cijfers over deze sportfederaties: er werkt ruim 300 fte verdeeld over 45 federaties. Binnen de clubs en verenigingen zijn dan in een gemiddelde week nog zo'n 300.000 vrijwilligers actief. En dit allemaal om bijna 6 miljoen sporters de gelegenheid te bieden om hun sport te beoefenen.

Wist u dat er ruim 22.000 clubs en verenigingen zijn verspreid over Vlaanderen? Antwerpen heeft er overigens de meeste, zo'n 750 clubs. Meer dan 50% van de verenigingen is gericht op recreanten sport, de andere helft heeft de focus op competatieve sportbeoefening. Van al deze verenigingen krijgt meer dan de helft een subsidie van de gemeente. Daarnaast wordt er op provinciaal niveau, via Sport Vlaanderen, ook financiële ondersteuning gegeven voor bijvoorbeeld het verbouwen van de sport infrastructuur of voor de organisatie van grotere, bredere sportevenementen.

Sport Vlaanderen hecht groot belang aan het opleiden van kader en trainers voor deze sportverenigingen. Jaarlijks halen meer dan 5000 mensen een diploma om te mogen trainen / coachen binnen een bepaalde sport. Verenigingen halen graag gediplomeerde trainers binnen omdat er dan een soort van waarborg is voor het juist beoefenen van een sport.

Lopen, de populairste sport in Vlaanderen

Ligbrabant.be Sport in Vlaanderen lopenEen hele grote groep Vlamingen, zo'n 30% van deze sportfanaten, gaat lopen. Wandel- of loopschoenen aan en gaan, langs lanen en paden. Veel Vlamingen lopen gewoon voor zichzelf en niet in clubverband. Het is natuurlijk ook niet verwonderlijk dat er zoveel Vlamingen lopen, vooral omdat het zo laagdrempelig is. Schoenen aan en lopen maar. Meer dan een kwart miljoen Vlamingen gaan iedere week een stuk lopen. Sport Vlaanderen ondersteunt deze recreatieve lopers door bijvoorbeeld schiiterende paden aan te leggen door natuurgebieden. Lopen en genieten van de natuur, wat wil de Vlaming nog meer?

Ben je niet zo'n loopfanaat maar wil je zwemmen, voetballen of tennissen, dan heb je daar een geschikte lokatie, lees club voor nodig. Verspreid over Vlaanderen zijn meer dan 20.000 sport accomodaties verdeeld over onder andere:

  • 1100 sporthallen
  • 12000 sportvelden
  • 250 overdekte zwembade
  • 14 schaatsbanen
  • 205 tennishallen
  • 147 watersportcentra

En om nog maar niet te spreken over de vele kleine sportmogelijkheden die Sport Vlaanderen ook op de een of andere manier steunt.